W Polsce marnuje się około 5 milionów ton żywności rocznie, a na całym świecie jej olbrzymie ilości. Niestety często trafia do kosza, ponieważ kupujemy jej za dużo. Tymczasem, aby wyprodukować jedzenie, trzeba zużyć mnóstwo pracy, energii i zasobów, takich jak woda, paliwa czy nawozy. Przeterminowane artykuły spożywcze bądź ich resztki trafiające na śmietnik rozkładają się, emitując gazy cieplarniane. Nie pozostaje to bez wpływu na nasze środowisko.
Konkurs plastyczny ogłoszony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zainspirował uczniów do refleksji nad problemem niemarnowania żywności. Stworzyli plakaty, które zachęcają do przemyślanych zakupów, ukazują sposoby oszczędzania jedzenia oraz porady kulinarne zapobiegające marnotrawstwu.
Uczennice klasy 2c: Milena Błażejewska, Oliwia Kłosowicz, Oliwia Król i Marcelina Maślanka i uczniowie klas IV – VIII: Marcin Manczur, Emilia Sudół, Aurelia Służyńska, Jagoda Niemczycka, Jakub Rajewski i Karol Witczak, za swoją proekologiczną postawę otrzymali od organizatorów konkursu dyplomy oraz drobne upominki.
Brawo!
Katarzyna Matoryn
59-700 Bolesławiec
ul. Mikołaja Brody 12