Zapachy jesieni dobiegające zza okna nie pozwalały skupić się na woniach docierających z naszych kuchni. Obecna pora roku rozpieszcza nas obfitością skarbów przyrody, które możemy znaleźć w ogrodzie, sadzie czy lesie. Na jednej z lekcji uczniowie poznali różne sposoby konserwowania żywności, aby zapobiec jej zepsuciu. W wielu domach przyrządza się rozmaite przetwory w słoikach, przygotowuje kiszonki lub wędzonki.
21 października po raz kolejny, podczas warsztatów kulinarnych, uczniowie wcielili się w role kucharzy i własnoręcznie przygotowali niezwykle zdrową surówkę z kiszonej kapusty. Tarcie marchewki, jabłka to nic w porównaniu z krojeniem cebuli – łzy pojawiły się nawet u najdzielniejszych trzecioklasistów :). Później to już tylko przyprawy – odrobina oliwy, cukru, soli, pieprzu i pałaszowali przygotowane samodzielnie surówki z olbrzymim apetytem :).
Szefowe i szefowie kuchni polecają wszystkim takie bogactwo witamin i niesamowitego smaku!
Po przepis zapraszamy do 3b :)
Inf. Monika Łyczek
59-700 Bolesławiec
ul. Mikołaja Brody 12