Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

SZEFOWA I SZEF KUCHNI POLECAJĄ...

SZEFOWA I SZEF KUCHNI POLECAJĄ...

Zapachy jesieni dobiegające zza okna nie pozwalały skupić się na woniach docierających z naszych kuchni. Obecna pora roku rozpieszcza nas obfitością skarbów przyrody, które możemy znaleźć w ogrodzie, sadzie czy lesie. Na jednej z lekcji uczniowie poznali różne sposoby konserwowania żywności, aby zapobiec jej zepsuciu. W wielu domach przyrządza się rozmaite przetwory w słoikach, przygotowuje kiszonki lub wędzonki.

21 października po raz kolejny, podczas warsztatów kulinarnych, uczniowie wcielili się w role kucharzy i własnoręcznie przygotowali niezwykle zdrową surówkę z kiszonej kapusty. Tarcie marchewki, jabłka to nic w porównaniu z krojeniem cebuli – łzy pojawiły się nawet u najdzielniejszych trzecioklasistów :). Później to już tylko przyprawy – odrobina oliwy, cukru, soli, pieprzu i pałaszowali przygotowane samodzielnie surówki z olbrzymim apetytem :).

 

Szefowe i szefowie kuchni polecają wszystkim takie bogactwo witamin i niesamowitego smaku!

 

Po przepis zapraszamy do 3b :)

Inf. Monika Łyczek

Data dodania: 2022-10-23 23:52:18
Data edycji: 2022-10-23 23:53:54
Ilość wyświetleń: 451

Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej